Název: Otázky svobodné vůle.
Další názvy: Questions of free will.
Autoři: Janů, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Murgaš Jaromír, PhDr. CSc.
Oponent: Kratochvíl Miloš, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/22676
Klíčová slova: svoboda;vůle;vnitřní svoboda;vnější svoboda;boží milost;boží vůle;kauzalita;determinismus;charakter;empirický svět;transcendentální svět.
Klíčová slova v dalším jazyce: freedom;will;external freedom;internal freedom;god´s glory;god´s will;causality;determinism;character;empirical world;trancendetnal world.
Abstrakt: Práce pojednává o svobodě vůle. Nejprve se věnuje pojmu "svoboda", který v sobě nese více významů a proto je třeba si ujasnit, v jakém smyslu budeme "svobodu" pojímat my. Poté dokládá argumenty pro potvrzení existence svobody vůle, které opírá převážně o díla Augustina. Následně argumentuje proti svobodné vůli, přičemž se odkazuje hlavně na díla Schopenhauerova. V poslední kapitole je podán jakýsi konečný výsledek, zda tedy je vůle svobodná či nikoli, avšak závěr je takový, že ani jedno tvrzení nemůže být pokládáno za bezpodmínečně pravdivé, problematika totiž v sobě ukrývá spoustu paradoxů a protimluv.
Abstrakt v dalším jazyce: Thesis deals with freedom of will. First it aims at the concept of "freedom", which carries multiple meanings, and therefore it is necessary to make clear in what sense we will take "freedom". Then it evidences arguments to confirm the existence of freedom of will, which is mainly taken from the work of Augustine. Subsequently thesis argues against free will, while referring mainly to the publications of Schopenhauer. In the last chapter is a sort of a final result, whether the will is free or not, but the conclusion is that neither of the assertions can be regarded as absolutely true, because the issue conceals many paradoxes and contradictions.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Janu,Lucie-F13B0299P.pdfPlný text práce897,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
janu_kratochvil.pdfPosudek oponenta práce702,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
janu_murgas.pdfPosudek vedoucího práce770,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janu Lucie_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce118,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/22676

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.