Title: Characteristics of Selected Language Means in Job Advertisements
Other Titles: Characteristics of Selected Language Means in Job Advertisements
Authors: Fialová, Iuliia
Advisor: Dejmalová Lenka, Mgr. Ph.D.
Referee: Raisová Eva, PhDr.
Issue Date: 2017
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/26735
Keywords: pracovní inzeráty;media;lidské zdroje;jazykové roviny
Keywords in different language: job;advertisements;human resource management;equal opportunities;language levels;parts of speech;word-formation processes;types of sentences
Abstract: Předkládaná bakalářská práce pojednává o jazykových prostředcích v tištěných a internetových pracovních inzerátech. Jazykové prostředky zkoumá v morfologické, lexikální a syntaktické rovině jazyka. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Po úvodu je věnována pozornost managementu lidských zdrojů, především jeho propojení s pracovními inzeráty. Dále jsou uvedeny definice, struktura, obsah, typy pracovních inzerátů, zákony na rovné šance získat práci a propojení pracovních inzerátů s media. Poslední kapitola teoretické části pojednává o vybraných jazykových prostředcích, které jsou pak, v praktické části ukázány na konkrétních příkladech nalezených v anglických a amerických tištěných a internetových pracovních inzerátech. V příloze jsou pro ilustraci a lepší orientaci uvedeny analyzované inzeráty a titulní strany tištěných novin, ze kterých některé z analyzovaných pracovních inzerátů byly odebrány, a také vypracovaný slovník specifických slovních spojení z analyzovaných pracovních inzerátů.
Abstract in different language: The main objective of the Bachelor´s thesis is to analyze selected language means in printed and online English and American job advertisements. The Bachelor´s thesis is divided into the theoretical and practical parts. The first chapter provides the explanation of Human Resource Management. The following chapter is concerned with the following aspects job advertisements: definition, structure, content, types, connection with media and equal opportunity legislation. In the next chapter selected language means of all language levels, except for phonetic-phonologic level, are examined. Examples are also provided. The next chapter is the practical part with the analysis of four printed and two online job advertisements. The analysis is based on the perspective of language levels described in the previous chapter.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fialova BP.pdfPlný text práce1,17 MBAdobe PDFView/Open
Fialova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce477,66 kBAdobe PDFView/Open
Fialova - oponent.pdfPosudek oponenta práce755,14 kBAdobe PDFView/Open
Fialova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce363,06 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/26735

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.