Název: Hledání symetrie v geometrických modelech
Další názvy: Symmetry Detection in Geometric Models
Autoři: Hruda, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Kolingerová Ivana, Prof. Dr. Ing.
Oponent: Kolcun Alexej, Mgr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31788
Klíčová slova: symetrie;zrcadlová symetrie;rovina;rovina symetrie;geometrie;3d;množina bodů;point cloud
Klíčová slova v dalším jazyce: symmetry;reflectional symmetry;plane;plane of symmetry;geometry;3d;set of points;point cloud
Abstrakt: Zrcadlová symetrie je vlastnost, která se vyskytuje u mnoha reálných objektů. Její znalost muže být velice užitečná v mnoha aplikacích, jako zarovnání objektů, komprese, symetrická editace nebo rekonstrukce neúplných objektů. K získání znalosti o symetrii, která je použitelná v podobných aplikacích, je často zapotřebí použití robustního algoritmu pro detekci symetrie, jelikož mnoho objektů nevykazuje perfektní symetrii, ale pouze přibližnou. V tomto textu bude popsána nová metoda pro detekci roviny zrcadlové symetrie pro 3D objekty, která je použitelná jak pro perfektně, tak pro přibližně symetrické objekty. Tato metoda navíc funguje na objektech reprezentovaných pouze množinou bodů, a tudíž neklade prakticky žádné požadavky na vstupní data.
Abstrakt v dalším jazyce: Reflectional symmetry is a potentially very useful feature which many real world objects exhibit. Its knowledge can be used in variety of applications such as object alignment, compression, symmetrical editing or reconstruction of incomplete objects. To acquire the symmetry information usable in such applications, often a robust symmetry detection algorithm needs to be used since most objects are not perfectly symmetrical and exhibit only approximate symmetry. In this thesis a new method for detecting the plane of reflectional symmetry for 3D objects is proposed which works on perfectly as well as approximately symmetrical objects. Furthermore, the proposed method works on point clouds and therefore puts virtually no constraints on the input data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KIV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
thesis.pdfPlný text práce5,74 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A16N0015Phodnoceni-ved.PDFPosudek vedoucího práce407,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A16N0015Pposudek-op.PDFPosudek oponenta práce449,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A16N0015Pobhajoba.PDFPrůběh obhajoby práce251,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31788

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.