Title: Geografie piva - zhodnocení prostorového rozložení restauračních zařízení v Plzni dle nabídky točeného piva
Other Titles: The regionalisation of restaurants in Pilsen according to the offer of draft beer
Authors: Váchal, Ondřej
Advisor: Dokoupil Jaroslav, Doc. PaedDr. Ph.D.
Referee: Posová Darina, RNDr. Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2018
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32289
Keywords: pivo;prostor;restaurační zařízení;plzeň
Keywords in different language: beer;space;restaurant facilities;pilsen
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá prostorovým rozložením restauračních zařízení v Plzni dle nabídky točeného piva. První část práce je věnována teoretickému základu týkající se jak současných trendů ve službách a maloobchodu, tak historií výroby piva v Plzni a vývojem největších lokálních pivovarů Gambrinusem a Pilsnerem Urquellem. Nedílnou součástí práce je i kapitola přibližující lokalizační předpoklady jednotlivých městských částí v závislosti na funkčním využití území. V části, která se věnuje již konkrétním výsledkům, je vyjádřena především lokalizace restauračních zařízení v jednotlivých městských obvodech na území Plzně a cenová hladina desetistupňového piva Gambrinus a dvanáctistupňového Pilsner Urquellu. Zmíněn bude i vliv současných regulatorních zákonů elektronické evidence tržeb a protikuřáckého zákona, které se mohou promítnout ve struktuře současné nabídky.
Abstract in different language: This bachelor's thesis looks into evaluation of the location of restaurant's facilities in Pilsen according to offers of draught beer. The first part of the thesis is devoted to theoretical base concerning current trends in services and retails trades as well as to history of beer's production in Pilsen. It also pursues a development of the biggest local breweries such as Gambrinus or Pisner Urquell. Integral part of the thesis is chapter approaching localization's precondition of individual parts of the city depending on functional use of territory. The next part already deals with concrete's results which primarily expresses localization of restaurant's facilities in individual districts on the teritory of city Pilsen and this part also applies for price level of ten degree's beer such as Gambrinus and twelve degree's beer such as Pilsner Urquell. Current influence of regulation laws will also be mentioned sales electronic records and anti-smoking law which can appear in structure of current offer.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska-prace-Ondrej-Vachal-final.pdfPlný text práce13,82 MBAdobe PDFView/Open
Vachal.PDFPosudek oponenta práce664,67 kBAdobe PDFView/Open
Vachal_0.PDFPosudek vedoucího práce558,92 kBAdobe PDFView/Open
Vachal_1.PDFPrůběh obhajoby práce269,38 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/32289

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.