Název: Dětská kresba v předškolním věku
Další názvy: Childhood drawing in pre-school age
Autoři: Komrsková, Justina
Vedoucí práce/školitel: Lovasová Vladimíra, Mgr. Ph.D.
Oponent: Miňhová Jana, Doc. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33108
Klíčová slova: předškolní děti;dětská kresba;barva;kresba lidské postavy;projektivní metoda
Klíčová slova v dalším jazyce: preschoold children;pre-school children;children´s drawing;color;drawing of human figure;projective method
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá zákonitostmi a zvláštnostmi dětské kresby. V teoredcké čásd jsem se věnovala vývoji dětské kresby, jejich specifikům, vývoji kresby lidské postavy a možnostem využik kresby pro diagnosdku osobnosd. V prakdcké čásd jsem se zaměřila na deset děk v předškolním věku a snažila jsem se diagnosdkovat jejich kresby v průběhu šesd měsíců. Na základě prostudované odborné literatury jsem si vytyčila znaky, které jsou v kresbách pozorovatelné a ty jsem následně analyzovala a přiřadila jim významový a interpretační kontext. Svá zjištění jsem u každého sledovaného dítěte zanesla do jednotlivých přehledných tabulek. Tyto interpretační závěry jsem konzultovala s paní učitelkou, která s dětmi pracuje a zná je velmi dobře. Na základě zpětné vazby o každém konkrétním dítěd jsem porovnala míru shody interpretačních závěrů a vytvořila jsem výsečový graf úspěšnosd hodnocení.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with rules and specialides of children drawings. The theoredcal part concerns with development of children drawings, its specific parts, development of human figure drawing and possibility of using children drawing for character diagnosdcs. The pracdcal part focuses on ten preschool children and analyses their drawings within six months of process. Interpretadons were later consulted with their teacher. Based on literature of fact i set pardcular features in the drawings and i analysed them and matched them with the meaning and interpretadon context. All interpretadon conclusions were consulted with the kindergarten teacher who works with the children and knows them rahter well. Thanks to her feedback about every single child i was able to compare how much the interpretadon conclusions were right and a pie chart of assessments successfulness was created as outcome of this consultadon.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyvoj detske kresby TISK oprava.pdfPlný text práce9,21 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Komrskova-oponent.pdfPosudek oponenta práce289,13 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Komrskova-vedouci.pdfPosudek vedoucího práce782,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Komrskova-prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce14,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33108

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.