Název: Porovnání učebnic zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ v ČR a ve vybrané německy mluvící zemi
Další názvy: Comparison of Geography Textbooks for Secondary Education in Czechia and in One of the German Speaking Country
Autoři: Bradnová, Anna
Vedoucí práce/školitel: Kuberská Markéta, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/37701
Klíčová slova: učebnice;základní školy;porovnání;česká republika;německo
Klíčová slova v dalším jazyce: textbook;secondary school;comparison;czech republic;germany
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá porovnáním podoby a zpracování vybraných učebnic zeměpisu pro 2. stupeň základní školy v České republice a ve Spolkové republice Německo. Cílem práce je porovnání a zhodnocení formální a obsahové stránky učebnic podle vlastní navržené metodiky. Součástí práce je porovnání českého a německého vzdělávacího systému, který úzce souvisí s tvorbou učebnic. Stěžejním bodem diplomové práce je metodika, ve které jsou popsány metodické postupy pro hodnocení jednotlivých parametrů učebnic. Učebnice byly hodnoceny nejprve jako celek na základě předem navržené metodiky. Následně byly hodnoceny konkrétní kapitoly obou učebnic. Pro hodnocení kapitol učebnic byl proveden průzkum v 8. ročníku základní školy. Žáci hodnotili jednotlivé parametry učebnic pomocí dotazníku. Učebnice byly navzájem porovnány formou tabulky a slovně zhodnoceny.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis deals with the comparison of the form and processing of selected geography textbooks for the 2nd grade of secondary school in the Czech Republic and in the Federal Republic of Germany. The aim of this thesis is the comparison and evaluation the formal and content side of textbooks according to own suggested methodology. The thesis also includes a comparison of the Czech and German educational system, which is closely related to the creation of textbooks. The principal point of the thesis is the methodology in which the methodological procedures for the evaluation of particular parameters of textbooks are described. Textbooks were evaluated at first as a whole based on a devised methodology. Subsequently, concrete chapters of both textbooks were evaluated. A survey was conducted for the evaluation of the textbook chapters in the 8th grade of secondary school. Pupils evaluated particular textbook parameters by using a questionnaire. The textbooks were compared to each other in the form of a table and evaluated verbally as well.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace_Anna_Bradnova_2019.pdfPlný text práce4,46 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bradnova_posudek_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce789,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bradnova_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce803,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bradnova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce149,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/37701

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.