Title: Gastronomie jako prvek rozvoje cestovního ruchu v destinaci Šumava
Other Titles: Gastronomy as an element of turism development in the Šumava destination
Authors: Matějková, Jana
Advisor: Ovesleová Hana, Mgr. Ph.D.
Referee: Janeček Petr, Ing. Ph.D.
Issue Date: 2019
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38396
Keywords: cestovní ruch;marketing;destinace;region šumava;gastronomie
Keywords in different language: tourism;marketing;destination;region šumava;gastronomy
Abstract: Předložená práce je zaměřena na gastronomii v cestovním ruchu v destinaci Šumava. Cílem práce je charakterizovat destinaci Šumava, analyzovat cestovní chování obyvatel České republiky a následně navrhnout subjekty působící v regionu Šumava pro vytvoření gastronomické stezky. V rámci uvedeného cíle jsou dále navrhnuta doporučení vedoucí ke zlepšení činnosti subjektů. První část práce se zabývá teoretickým vymezením cestovního ruchu, marketingu, gastronomie a destinačního managementu. Druhá část je zaměřena na výzkum, který byl prováděn metodou dotazníkového šetření. Po vyhodnocení výzkumu je navržena gastronomická stezka, která je sestavena pomocí subjektů působících v regionu Šumava. Následně jsou jednotlivé subjekty krátce charakterizovány a jsou navrženy doporučení vedoucí ke zlepšení.
Abstract in different language: The submitted work is focused on Tourism and gastronomy in the Šumava destination. The aim of this thesis is to characterize the Šumava destination, to analyse the travel behaviour of the inhabitants of the Czech Republic and then to design entities operating in the Šumava region to create a gastronomic trail. Furthermore, recommendations for improving the activities of the entities are suggested under this objective. The first part of the thesis deals with the theoretical definition of tourism, marketing, gastronomy and destination management. The second part focuses on the research carried out by the questionnaire investigation method. After the evaluation of the research, a gastronomic trail is proposed, which is compiled by entities operating in the Šumava region. Subsequently, the individual entities are briefly characterized and recommendations leading to improvement are proposed.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska prace-finalni verze-Matejkova.pdfPlný text práce3,98 MBAdobe PDFView/Open
Matejkova_Jana_v.pdfPosudek vedoucího práce221,85 kBAdobe PDFView/Open
Matejkova_Jana_o.pdfPosudek oponenta práce234,64 kBAdobe PDFView/Open
Matejkova_J_p.pdfPrůběh obhajoby práce90,76 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/38396

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.