Název: Návrh PID regulátoru metodou H-nekonečno optimalizace
Další názvy: PID controller design based on H-infinity optimization method
Autoři: Brabec, Michal
Vedoucí práce/školitel: Schlegel Miloš, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Goubej Martin, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41529
Klíčová slova: h-nekonečno optimalizace;h-nekonečno region;regulátor s omezenou strukturou;parametrická rovina;matlab
Klíčová slova v dalším jazyce: h-infinity optimization;h-infinity region;controller with limited structure;parametric plane;matlab
Abstrakt: Hlavním cílem této diplomové práce je návrh a implementace algoritmu pro výpočet optimálních parametrů PI regulátoru a suboptimálních parametrů PID regulátoru s využitím H-nekonečno optimalizace. Implementací navrženého algoritmu a vytvořením odpovídajícího uživatelského rozhraní v programovém prostředí MATLAB je získán rychlý, interaktivní a snadno rozšiřitelný softwarový nástroj pro návrh PI a PID regulátoru. Na začátku práce jsou stručně shrnuty základní přístupy k návrhu regulátoru a jejich historický vývoj. Současně jsou uvedeny základní teoretické poznatky spolu s popisem několika existujících metod pro návrh PI a PID regulátoru s využitím H-nekonečno optimalizace. Tento teoretický úvod je následně rozšířen o detailní popis návrhové úlohy, která byla při vytváření algoritmu použita. Závěrečnou část pak tvoří popis uživatelského rozhraní a ovládacích funkcí návrhové laboratoře. V příloze práce jsou pak uvedeny ukázkové příklady řešení.
Abstrakt v dalším jazyce: The main purpose of this Diploma thesis is the design of an algorithm for calculating the optimal parameters of the PI controller and suboptimal parameters of the PID controller based on H-infinity optimization. The proposed algorithm was then implemented in the MATLAB programming environment. A user interface has also been created for a fast, interactive and easy-to-use controller design. At the beginning of the thesis, the basic approaches to the controller design and their historical development are briefly summarized. At the same time, the basic theoretical knowledge is presented together with a description of several existing methods for the design of PI and PID controllers using H-infinity optimization technique. This theoretical introduction is then extended by a detailed description of the design task which was used during the algorithm construction. The final part of the thesis contains a description of the user interface and control functions of the design laboratory. Sample examples of solutions are given in the appendix.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Bc. Michal Brabec - 2020.pdfPlný text práce20,83 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
brabec-v.pdfPosudek vedoucího práce838,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
brabec-o.pdfPosudek oponenta práce698,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
brabec-p.pdfPrůběh obhajoby práce380,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41529

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.