Název: Ženské občanství
Další názvy: Female citizenship
Autoři: Prášková, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Strnadová Lenka, Mgr. Ph.D.
Oponent: Rosůlek Přemysl, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44033
Klíčová slova: občanství;občanská práva;ženské občanství;soukromá a veřejná sféra;ženy jako občanky;liberální a republikánská tradice;feministická teorie;feminismus;liberální feminismus;radikální feminismus;marxistický feminismus.
Klíčová slova v dalším jazyce: citizenship;civil rights;women citizenship;private and public sphere;women as citizens;liberal and republican tradition;feminist theory;feminism;liberal feminism;radical feminism;marxist feminism.
Abstrakt: Hlavním tématem diplomové práce je ženské občanství. Diplomová práce se zaměřuje především na nepřímou diskriminaci žen z veřejné politické sféry a na určité strukturální bariéry, které ve společnosti brání ženám zapojovat se do politických procesů. Diplomová se tak zabývá specifickými aspekty ženského občanství, konkrétně tedy, jakým způsobem ženy uplatňují své občanství, jaké skulinky si nejčastěji hledají. V této souvislosti je tak dalším tématem této práce rozdělení společnosti na soukromou a veřejnou sféru a následná kritika této dichotomie z perspektivy feministické teorie.
Abstrakt v dalším jazyce: The main theme of the diploma thesis is women citizenship. The diploma thesis focuses mainly on indirect discrimination of women from the public political sphere and on certain structural barriers that prevent women from participating in political processes in society. The diploma thesis thus deals with the specific aspects of women citizenship, specifically how women use their citizenship, what specific ways they most often look for. In this context, another theme of this thesis is the division of society into private and public sphere and the subsequent critique of this dichotomy from the perspective of feminist theory.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Praskova - finalni verze. pdf.pdfPlný text práce897,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-POL-vedouci-Praskova.pdfPosudek vedoucího práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Praskova-dp-politologie.pdfPosudek oponenta práce1,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
praskova.pdfPrůběh obhajoby práce196,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44033

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.