Název: České poutnictví a turismus na příkladu Svaté Hory u Příbrami
Další názvy: Czech pilgrimage and tourism: the case of Holy Mountain near Příbram
Autoři: Klemens, David
Vedoucí práce/školitel: Kapusta Jan, Mgr. Ph.D.
Oponent: Lozoviuk Petr, Doc. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46104
Klíčová slova: svatá hora u příbrami;spiritualita;víra;věřící;poutnictví;poutník;poutní místo;turismus;turista;genius loci;motivace;návštěvník.
Klíčová slova v dalším jazyce: holy mountain near příbram;spirituality;religion;the faithful;pilgrimage;pilgrim;place of pilgrimage;tourism;tourist;genius loci;motivation;visitor.
Abstrakt: Předpoklad cíle uvedené bakalářské práce je poskytnout určitý přehled turismu v kontextu poutnictví kultury náboženství, historických církevních památek a lokalit, které jsou historicky spjaty s poutnictvím v místech České republiky. Práce je rozdělena na několik částí, v nichž se bude věnovat zmíněným přístupům, tedy poutnictví a turismu, jejich rozdělení a jejich vývoji v čase. Přiblíží téma poutnictví a náboženského turismu, a to s ohledem na důležité momenty, které měly vliv na jeho další rozvoj a směřování. Dílčím cílem je analyzovat fenomén náboženského cestovního ruchu a poutnictví v České republice. V práci je analyzováno, jak se současná společnost staví k poutnictví s ohledem na historii od vzniku První republiky dodnes. Dále se pak jedná o zaměření na projekty rozvoje religiózního cestovního ruchu, které se týkají různých forem návštěvy poutních a sakrálních míst, ať už se jedná o již zavedené či nově plánované projekty. Větší pozornost je zaměřena na fenomén poutnictví jako náboženského turismu a motivaci poutníku, která je vede k návštěvě určitých míst. Pro vypracování praktické části, jsou využita primární data zjištěná v rámci empirického šetření.
Abstrakt v dalším jazyce: The premise of this bachelor thesis is to provide a certain overview of tourism in the context of pilgrimage, culture of religion, historical church monuments and locations that are historically connected with pilgrimage in the Czech Republic. The work is divided into several parts, in which the focus will be on the mentioned approaches of pilgrimage and tourism, their division and development over time. The topic of pilgrimage and religious tourism will be introduced with regard to important moments that influenced pilgrimage´s further development and direction. The sub-target is to analyze the phenomenon of religious tourism and pilgrimage in the Czech Republic. The analysis of how contemporary society responds to pilgrimage, with a commentary on the history from the founding of the First Czechoslovak Republic to the present day, was done. Another focus is on religious tourism development projects involving different forms of visits to pilgrimage and sacred sites, whether these projects are already established or newly planned. A greater attention is on the phenomenon of pilgrimage as a religious tourism and on pilgrims' motivation which leads them to visit certain places. In order to elaborate on the practical part, primary data obtained from an empirical survey are used.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bc_poutnictvi_klemens.pdfPlný text práce162,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klemens_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce880,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klemens_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce1,17 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klemens_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce336,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46104

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.