Název: Difúze v diskrétním prostředí
Další názvy: Diffusion in discrete structure
Autoři: Štumpfová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Volek Jonáš, RNDr. Ph.D.
Oponent: Stehlík Petr, Doc. RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46442
Klíčová slova: diferenciální rovnice;reakčně-difuzní rovnice;nelineární difuze;diskrétní prostředí;rovnice na grafech
Klíčová slova v dalším jazyce: differential equations;reaction-diffusion equations;nonlinear diffusion;discrete spatial structure;equations on graphs
Abstrakt: Budeme se zabývat dynamickými systémy v diskrétním prostředí, které budeme modelovat neorientovanými grafy. Jako výchozí bod uvedeme zákon zachování, z něhož podrobně odvodíme difuzní rovnici na daném grafu. Zanalyzujeme model, který je řízen lineárním zákonem na grafu o dvou a více vrcholech, jako příklady uvedeme rovnice na kružnici a cestě. V poslední části představíme model difuze dané vybraným nelineárním zákonem na grafu o dvou vrcholech. Kromě difuze mezi vrcholy postupně přidáme různé kombinace exponenciální a logistické vnitřní dynamiky v jednotlivých vrcholech. Zaměříme se především na kvalitativní vlastnosti zkoumaných systémů, a to především klidové stavy a jejich stabilitu.
Abstrakt v dalším jazyce: We deal with dynamic systems in a discrete structure, which we model by undirected graphs. As a starting point, we present the conservation law, from which we deduce the diffusion equation on a given graph in detail. We analyze the model, which is operated by a linear law on a graph of two or more vertices, as examples we present equations on a~cycle and a path. In the last part, we present a model of diffusion operated by a selected nonlinear law on a graph with two vertices. In addition to the diffusion between the vertices, we gradually add various combinations of exponential and logistic internal dynamics in the individual vertices. We focus mainly on qualitative properties of the investigated systems, especially on equilibria and their stability.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DPStumpfovaFINAL.pdfPlný text práce1,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PO_Stumpfova.pdfPosudek oponenta práce92,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PV_Stumpfova.pdfPosudek vedoucího práce1,21 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
P_Stupfova.pdfPrůběh obhajoby práce210,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46442

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.