Název: Environmentální zájmové skupiny v České republice a jejich vliv na tvorbu veřejných politik
Autoři: Spěváčková, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Jurek Petr, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Strnadová Lenka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48249
Klíčová slova: zájmová skupina;životní prostředí;hnutí;ekologie;veřejná politika;legislativa
Klíčová slova v dalším jazyce: interest group;environment;movement;ecology;public policy;legislation
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na environmentální zájmové skupiny v České republice a jejich vliv na tvorbu veřejných politik v letech 1993-2021. Blíže se soustřeďuje na využívané strategie a nástroje, kterými zájmové skupiny hájí své zájmy. V první části své práce představuji zájmové skupiny a jejich působení obecně. V části druhé pak postupně dle jednotlivých obdobích popisuji aktivitu environmentálních skupin, jejich vliv a způsob prosazování zájmů. Nakonec, v poslední části, jsem vybrala tři environmentální zájmové skupiny působící v České republice a přibližuji jejich úspěchy, využité strategie, způsob fungování a financování. V závěru své práce jsem zjistila, že environmentální zájmové skupiny nejvíce využívají mediálních a mobilizačních strategií.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis focuses on environmental interest groups in the Czech Republic and their impact on public policy making in the years 1993-2021. It focuses on the strategies and tools used by interest groups to defend their interests. In the first part of my work I present interest groups and their activities in general. In the second part, I gradually describe the activity of environmental groups, their influence and the way of promoting interests, according to individual periods. Finally, in the last part, I selected three environmental interest groups operating in the Czech Republic and I describe their successes, strategies used, how they work and funding. At the end of my work, I found that environmental interest groups make the most of media and mobilization strategies.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Environmentalni zajmove skupiny v Ceske republice a jejich vliv na tvorbu verejnych politik.pdfPlný text práce497,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_POL_OPO_Spevackova.pdfPosudek oponenta práce2,6 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Spevackova BP ved tisk.pdfPosudek vedoucího práce698,67 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
spevackova.pdfPrůběh obhajoby práce182,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48249

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.