Název: Hradiště Vlastislav mezi mýty a skutečností
Další názvy: Hillfort Vlastislav between myths and reality
Autoři: Nguyenová, Natálie
Vedoucí práce/školitel: Novotný Jiří, Mgr.
Oponent: Houdek Lukáš, Mgr.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48468
Klíčová slova: kosmova kronika;historiografie;lucká válka;hradiště;vlastislav;zdeněk váňa;slované;teorie kmenového osídlení čech.
Klíčová slova v dalším jazyce: chronica boemorum;historiography;a war called lucká válka;hillfort;vlastislav;zdeněk váňa;slavs;theory of tribes settling in bohemia.
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá problematikou pověsti o lucké válce, jež bývá dávána do souvislosti se slovanským hradištěm ve Vlastislavi v Čechách. Kromě dané pověsti se práce soustředí na konfrontaci literárních pramenů s informacemi zjištěnými výzkumem, jenž byl proveden archeologem Zdeňkem Váňou. Zabývá se také souvisejícími lokalitami, teorií kmenového osídlení Čech, toponomastickými daty a v rámci interdisciplinárních vazeb se zaměřuje i na to, jak danou problematiku vnímají vybraní historici a archeologové. Hlavním cílem práce bylo najít odpověď na otázku, zda lze dnešní hradiště ve Vlastislavi ztotožnit s Vlastislaví, o níž se dozvídáme v Kosmově kronice.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of the bachelor thesis is a legend about a war called lucká válka. This war might have a connection to slavic hillfort Vlastislav, which is situated in Czechia. Besides the legend, the thesis is also focused on confrontating literary sources with information founded by research, which was done by archaeologist Zdeněk Váňa. Furthermore, the thesis discusses related locations, theory of tribes settling in Bohemia, toponomastic facts and in terms of interdisciplinary connections it also follows up oppinions of historians and archeologists. The main aim of this thesis was to find an answer whether hillfort Vlastislav could be identified with another hillfort, which is mentioned in Chronica Boemorum.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Hradiste Vlastislav mezi myty a skutecnosti.pdfPlný text práce1,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
nguyenova_houdek.pdfPosudek oponenta práce302,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
nguyenova_novotny.pdfPosudek vedoucího práce310,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
nguyenova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce28,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48468

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.