Název: Textilní senzory pro ochranné oděvy a technické textilie
Další názvy: Textile sensors for protective clothing and technical textiles
Autoři: Růžička, Václav
Vedoucí práce/školitel: Kalčík Jan, Ing.
Oponent: Kalaš David, Ing.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48963
Klíčová slova: e-textilie;inteligentní textilie;senzory teploty;hybridní nit;vyšívání;kontaktování;kalibrace
Klíčová slova v dalším jazyce: e-textiles;intelligent textiles;temperature sensors;hybrid conductive thread;embroider;contacting;calibration
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na realizaci teplotního vyšívaného senzoru pro e-textilie. Hlavním cílem práce je návrh, výroba a testování teplotního senzoru. V rešeršní části je uvedeno rozdělení e-textilií a materiálů substrátů a propojovacích cest. Dále jsou popsány způsoby a druhy propojovacích cest na textilu. Jsou zde uvedeny druhy konvenčních a textilních senzorů pro měření teploty. Praktická část je zaměřena na návrh, vyšití, kontaktování, testování a kalibraci realizovaných senzorů. V poslední části bakalářské práce je jsou diskutovány a kriticky zhodnoceny výsledky měření. Výsledné testy ukazují, že nejspolehlivější kontakty byly vytvořeny metodou odporového svařování. Senzory vykazují velmi dobré průběhy v závislosti na teplotě, které se přibližují komerčním senzorům. Vyšívané teplotní senzory by proto mohly být dalším krokem v rozvoji e-textilií.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on the implementation of a temperature embroidered sensor for e-textiles. The main purpose of this work is the design, manufacture and testing of a temperature sensor. The research section shows the division of e-textiles and materials of substrates and connecting paths. Further, methods and types of connecting pathways for textiles are described. There are types of conventional and textile temperature sensors. The practical part is focused on the design, embroidery, contacting, testing and calibration of implemented sensors. In the last part of the bachelor thesis, the measurement results are discussed and critically evaluated. The results of tests show that the most reliable contacts were made by resistance welding. Embroidered sensors indicate very good temperature-dependent waveforms, which are close to commercial sensors. Embroidered temperature sensors could therefore be another step in the development of e-textiles.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace _Ruzicka.pdfPlný text práce2,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce47,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce51,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce34,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48963

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.