Title: Pohyb krajinou
Other Titles: Movement through a scenery
Authors: Liscová, Jitka
Advisor: Poláček, Stanislav
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5085
Keywords: Vnitřní krajina;mandala;kruh;čtverec;kříž;cyklus;tvořivý proces;sebereflexe.
Keywords in different language: Internal scenery;Internal landscape;mandala;circle;square;cross;cycle;creative process;self-reflection.
Abstract: Má diplomová práce s názvem Pohyb krajinou se zabývá tématem naší vnitřní krajiny. Vytvářím cyklus abstraktních maleb mé vnitřní imaginární krajiny, která se objevuje ve schematizované mandale, jako konstrukt osobních prožitků jedince. Mandalu zde chápu jako možnou vizuální podobu naší sebereflexe a skrze ni se v praktické části pokouším dobrat bližšího kontaktu s žákem jako takovým, z pohledu jeho tvořivého procesu a jeho sebereflexe, která se v tomto procesu odráží. V praktické části tvorby se opatrně pohybuji v prostoru malby s mírnými přesahy do oblasti tisku. Hledám výrazivo v ornamentu a barevné ploše, které pojímám jako komunikační jazyk a záznam našich vnitřních pochodů.
Abstract in different language: My diploma thesis called Movement through the scenery discusses the topic of our internal mental scene. I´m creating a cycle of abstract paintings of my internal imaginary scenery, which appears in schematized mandala as a construct of experiences of an individual. I understand mandala as a possible visual form of our self-reflection, and I try to accomplish closer contact with a disciple himself, from the view of his creative process and his self-reflection, which reflects in the creative process. In the practical part of this work, I carefully move in the field of paintings with a slight overlaps into the field of printings. I search phraseology in ornaments and colored areas, which I altogether take as communication language and a record of our internal processes.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KVK)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplomova prace J.Liscova 2012.pdfPlný text práce2,04 MBAdobe PDFView/Open
Liscova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce318,54 kBAdobe PDFView/Open
Liscova - oponent.pdfPosudek oponenta práce338,87 kBAdobe PDFView/Open
Liscova.pdfPrůběh obhajoby práce160,39 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/5085

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.