Title: Vývoj slovenské politiky od roku 1998.
Other Titles: The development of Slovakian politics since 1998.
Authors: Fultnerová, Jana
Advisor: Lupták, Ľubomír
Referee: Cabada, Ladislav
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5115
Keywords: slovenská politika;parlamentní volby;politické strany;konsolidace politického systému;1998-2010
Keywords in different language: Slovakian politics;parliamentary elections;political parties;consolidation of political system;1998-2010.
Abstract: Tato bakalářská práce se primárně soustředí na analýzu politického vývoje na Slovensku po roce 1998, respektive do roku 2010. Největší prostor je věnován analýze parlamentních voleb a politickým stranám, zabývám se zde průběhem, předmětem volebních kampaní a výsledkami voleb a jejich vlivem na vývoj uvnitř politických stran. Zejména se soustředím na rozpory v rámci strany, kdy se často objevují zásadní rozdíly v názorech na směřování strany. Nezřídka tak dochází k rozpadu, rozdělení stran, či jejich marginalizaci. Dále mě v této práci zajímají vztahy mezi vládními koaličními partnery i jednání opozice vůči vládě. Zároveň se zde zaměřuji i na prezidentské volby a následný vliv na politiku zvolenými prezidenty. Toto vše má za cíl zjistit, zda můžeme slovenský politický režim charakterizovat jako konsolidovaný.
Abstract in different language: This work is concerned with the development of Slovakian politics during 1998-2010. It has tried to analyse Slovak political system, especially the parliamentary elections, their impacts on terms inside political parties and so on. This work has concentrated to conflicting lines and their changes during time and elections. I have also apply myself to find out if Slovakian political system is already consolidated. Then I found out that it is not entirely consolidated because of permanently new uprises of new political parties and their success in the forthcoming elections. After that almost always comes the break up or fall of party and it is going to fail in another parliamentary elections. The exception had happened in 2006, when only ?old? parties had entered in National Council of Slovakia. But the consolidation of democratic observations and respecting the law was already during this period finished. This work is also dealing with affiliations between political parties within the frame of governmental coalitions.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bakalarskaprace.pdfPlný text práce472,85 kBAdobe PDFView/Open
Fultnerova_ved.docPosudek vedoucího práce35 kBMicrosoft WordView/Open
Fultnerova-BP_POL-opo.docPosudek oponenta práce27,5 kBMicrosoft WordView/Open
Fultnerova.pdfPrůběh obhajoby práce207,45 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/5115

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.