Název: Problematika zařazení propuštěných osob z výkonu trestu odnětí svobody na trhu práce z intersekcionální perspektivy.
Další názvy: The issue of inclusion of persons released from imprisonment in the labour market from an intersectional perspective.
Autoři: Štefáková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Dirga Lukáš, Mgr. Ph.D.
Oponent: Lužný Dušan, Prof. PhDr. Dr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/51965
Klíčová slova: výkon trestu odnětí svobody;propuštěné osoby;trestní rejstřík;trh práce;zaměstnavatelé;zaměstnanci;zaměstnání;intersekcionalita
Klíčová slova v dalším jazyce: imprisonment;released persons;criminal record;labour market;employers;employees;employment;intersectionality
Abstrakt: Nalezení zaměstnání je pro osobní, sociální a finanční blahobyt člověka zásadní. Mnoho osob však má na trhu práce problémy, například osoby s trestní minulostí. Propuštění z výkonu trestu odnětí svobody mají záznam v trestním rejstříku a zaměstnavatelé dávají přednost jiným kandidátům. V rámci své bakalářské práce jsem provedla kvalitativní výzkum, který se zaměřil na analýzu faktorů ovlivňujících šance osob propuštěných z vězení na trhu práce z intersekcionální perspektivy. Teoretická část práce je zaměřena na vysvětlení významu zaměstnání v životě jednotlivců, problematiku uvěznění a vlivu trestní minulosti na zaměstnání. Metodologie výzkumu zahrnuje rozhovory s různorodou skupinou respondentů, včetně zaměstnavatelů, zaměstnanců, probačních úředníků a osob se zkušeností s uvězněním.
Abstrakt v dalším jazyce: Finding employment is essential for an individual's personal, social and financial well-being. However, many individuals struggle in the labour market, for example those with a criminal history. People released from prison have criminal records and employers will prefer other candidates. As part of my bachelor's thesis, I conducted qualitative research that focused on analysing the factors that influence the labour market chances of those released from prison from an intersectional perspective. The theoretical part of the thesis focuses on explaining the importance of employment in the lives of individuals, the issue of incarceration and the impact of criminal history on employment. The research methodology involves interviews with a diverse group of respondents, including employers, employees, probation officers and individuals with experience of incarceration.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Stefakova_F20B0247P.pdfPlný text práce545,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stefakova_BP_posudek vedouciho prace.pdfPosudek vedoucího práce204,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Stefakova 2023.pdfPosudek oponenta práce92,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
STEFAKOVA.PDFPrůběh obhajoby práce58,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51965

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.