Název: Přípravek pro měření průtoku kapalin
Další názvy: Workbench for fluid flow measurement
Autoři: Kanta, Jiří
Vedoucí práce/školitel: Sýkora Martin, Ing. Ph.D.
Oponent: Handrejch Jan, Ing.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53964
Klíčová slova: měření průtoku;průtok vody;proudění kapalin;průtokoměr;vodní trať;uzavřený vodní okruh;teorie průtoku;návrh přípravku.
Klíčová slova v dalším jazyce: flow measurement;water flow;liquid flow;flow meter;water line;closed water circuit;flow theory;device design.
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce je seznámit se s ověřenými metodami měření průtoku kapalin, přiblížit si tím problematiku měření vodního toku a na základě nabytých znalostí navrhnout optimální měřící přípravek, který bude sloužit k výuce měření průtoku kapalin. V první části práce je rozebrána teorie o proudění tekutin, základní principy používané v praxi pro snímání průtoku tekutin a s tím spojené nedostatky. V další části bakalářské práce je vypracovaný teoretický návrh samotné měřící soustavy, jehož koncept vychází z dohledaných reálných komponentů. Tento návrh zohledňuje praktické aspekty měření průtoku kapalin se zaměřením na průtok vody. Součástí návrhu jsou specifikace jednotlivých částí, popis jejich funkce a volba optimálního zapojení pro dosažení co nejvyšší přesnosti a bezpečnosti při měření. V závěru práce je proveden rozbor některých nedostatků, které se vyskytly během řešení teoretického návrhu přípravku. Celkově práce přináší ucelený obecný přehled problematiky spojené s měřením průtoku vody a nabízí konkrétní řešení zadaného úkolu v podobě navržené měřící soustavy, která by mohla být požita jako základ při reálné konstrukci přípravku pro výuku.
Abstrakt v dalším jazyce: The goal of this bachelor's thesis is to get acquainted with the proven methods of measuring liquid flow, to get closer to the issue of water flow measurement and, based on the acquired knowledge, to design an optimal measuring device that will be used for teaching liquid flow measurement. In the first part of the thesis, the theory of fluid flow, the basic principles used in practice for fluid flow sensing and the associated shortcomings are discussed. In the next part of the bachelor's thesis, the theoretical design of the measuring system, which is composed of real elements, is developed. This design takes into account the practical aspects of liquid flow measurement with a focus on water flow. The design includes the specifications of the individual parts, a description of their function and the choice of the optimal connection to achieve the highest possible accuracy and safety during measurement. At the end of the thesis, an analysis of some shortcomings that occurred during the solution of the theoretical design of the product is carried out. Overall, the work provides a comprehensive general overview of the issue related to the measurement of water flow and offers a concrete solution to the given task in the form of a proposed measuring system, which could be used as a basis for the real construction of a training device.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Kanta.pdfPlný text práce3,33 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce60,11 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce62,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce41,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53964

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.