Title: Komprese konektivity trojúhelníkových sítí se známou geometrií
Other Titles: Compression of connectivity for meshes with known geometry
Authors: Kafara, Stanislav
Advisor: Váša Libor, Doc. Ing. Ph.D.
Referee: Vaněček Petr, Ing. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57092
Keywords: trojúhelníkové sítě;komprese konektivity;rbf aproximace;optimalizace;umělé neuronové sítě
Keywords in different language: triangle mesh;connectivity compression;rbf approximation;optimisation;artifical neural network
Abstract: Tato práce se zabývá možnostmi vylepšení kompresního poměru prioritou řízeného algoritmu, vyvinutého na Katedře informatiky a výpočetní techniky Západočeské univerzity, který představuje aktuální stav poznání v oblasti jednostupňové komprese konektivity trojúhelníkových sítí se známou geometrií. Práce rozšiřuje schopnosti kodéru a dekodéru o filtrování dalších nepřípustných kandidátních vrcholů a o aktualizaci priorit bran v průběhu průchodu trojúhelníkovou sítí. Navrhuje způsob, jak automaticky určit lepší než výchozí váhovou konfiguraci kodéru pro každou síť na základě znalosti globálních statistik jejího povrchu. Text práce popisuje jednotlivé pokusy o vylepšení algoritmu, prezentuje experimentální výsledky a hodnotí jejich skutečný dopad na výsledný datový tok.
Abstract in different language: This work aims to improve the compression ratio of the state-of-the-art single-rate priority-based connectivity compression algorithm for triangle meshes with known geometry developed at the Department of Computer Science and Engineering at the University of West Bohemia. It enriches the general encoder and decoder capabilities to filter out additional inadmissible candidate vertices and to update gates' priorities as the mesh traversal proceeds. It proposes a way to automatically determine a better-than-default encoder's weight configuration per mesh based on the knowledge of its global surface statistics. The text describes the individual attempts to enhance the algorithm and presents experimental results, evaluating their actual impact on the resulting data rate.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KIV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bthesis.pdfPlný text práce10,73 MBAdobe PDFView/Open
A21B0160P_Hodnoceni.pdfPosudek vedoucího práce104,5 kBAdobe PDFView/Open
A21B0160P_Posudek.pdfPosudek oponenta práce262,37 kBAdobe PDFView/Open
A21B0160P_Obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce93,75 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57092

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.