Title: Projektové vzdělávání v mateřské škole - analýza zkušeností s projektovým vzděláváním na mateřských školách v Plzeňském kraji
Other Titles: Project-based kindergarten education - analysis of the experience of project-based kindergarten education in the Pilsen Region
Authors: Hoferková, Lucie
Advisor: Soukupová Pavla, Mgr. Ph.D.
Referee: Podpera Milan, Mgr. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57268
Keywords: projektové vzdělávání;projektové vzdělávání v mš;projektové dny v mš;specifika projektové výuky
Keywords in different language: project education;project education in kindergartens;project days in kindergartens;specifics of project instruction.
Abstract: Tato bakalářská práce zpracovává analýzu využití projektového vyučování v MŠ a předkládá náměty pro její zdůvodněné využití. Práce vychází z teoretické části, která popisuje základní fakta o projektovém vzdělá- vání v mateřských školách a také další témata s tím související. Zabývá se podrobně historií projektové výuky a také současné podoby této vzdělávací metody. Porovnává klasický způsob plánování v mateřských školách s projektovým učením, zobrazuje shodné i odlišné rysy. Popisuje důležitost vztahů mezi školou a rodinou i jejími členy a poukazuje na to, jaká jsou specifika současného předškolního vzdělávání. Skrze šetření mé bakalářské práce je zde zobrazena analýza zkušeností s projektovou výukou v mateřských školách v Plzeňském kraji, a to v rámci dotazníků, rozhovorů, pozorování a vlastní realizace projektu, která sloužila k ověření zjištěných informací v praxi.
Abstract in different language: The Bachelor's thesis processes an analysis of the use of project teaching in preschool and presents suggestions for its reasoned use. My work describes basic facts about project-based kindergarten education, as well as other topics related to it. It deals in detail with the history of project teaching as well as the current form of this educational method. It compares the classical method of planning in nursery schools with project learning, displaying identical and different features. It describes the importance of relationships between the school and the fam- ily and its members and points out what the specifics of current preschool education are. Through an investigation of my bachelor's thesis, an analysis of the experience with project teaching at kindergartens in the Pilsen region is shown here, within the frame- work of questionnaires, interviews, observations and the actual implementation of the project, which served as a verification of the information found in practice.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPG)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Hoferkova.pdfPlný text práce1,43 MBAdobe PDFView/Open
Posudek oponenta BP_Hoferkova.pdfPosudek oponenta práce258,12 kBAdobe PDFView/Open
Posudek BP_MS_Lucie Hoferkova_ved Soukupova.pdfPosudek vedoucího práce293,08 kBAdobe PDFView/Open
Hoferkova L..pdfPrůběh obhajoby práce24,45 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57268

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.