Název: Polymerní nanokompompozity a jejich aplikace v elektrotechnice
Další názvy: Polymer nanocomposites and their applications in electrical engineering
Autoři: Svoboda, Miroslav
Vedoucí práce/školitel: Harvánek, Lukáš
Oponent: Hornak, Jaroslav
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18860
Klíčová slova: nanotechnologie;nanoplniva;nanopřísada;epoxid;silikát;matrice;polymer;pojivo;výztuž;fázové rozhraní
Klíčová slova v dalším jazyce: nanotechnology;nanoparticles;nanofillers;epoxide;silicate;matrix;polymer;bonding agent;reinforcement;interphase
Abstrakt: V překládané bakalářské práci je nejprve definován pojem nanotechnologie. Mluvíme-li o polymerních nanokompozitech, bylo třeba zmínit, co je to kompozit a polymer. Následně jsou uvedeny vhodné nanočástice pro disperzi v polymerní matrici. Vlastnosti polymeru se modifikují přidáním malého množství hmotnostních procent nanoplniv. Ty mění mechanické a elektrické vlastnosti polymeru. Například nanoplniva jako oxid kremičitý, oxid hlinitý nebo oxid titaničitý hrají v nanokompozitech důležitou roli ve zlepšení elektrické pevnosti a odolnosti proti částečným výbojům. Na závěr je v této práci uvedeno užití polymerních nanokompozitů. Ty se užívají především díky jejich dielektrickým vlastnostem v silnoproudé elektrotechnice, nicméně najdou mnohá uplatnění i v elektronice.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis was written primarily using literature from abroad. First, we define nanotechnology. Following this, we discuss composites and polymers in general. In the next chapter we discuss nanocomposites in general, along with nanofillers and their dispersion in a polymer matrix. The next topic is the modification of the properties of nanocomposites with nanofillers in order to improve certain properties of the matter. By adding a small amount of weight percentage (wt%) of nanofillers, the physical, mechanical, and electrical properties of polymers can be greatly enhanced. For instance, nanofillers in nanocomposites such as silica (SiO2), alumina (Al2O3) and titania (TiO2) play a big role in providing a good approach to increasing the dielectric breakdown strength and partial discharge resistance of nanocomposites. Finally, the application of nanocomposites in electrical engineering is discussed. They have a great use in a power system, but also in electronics.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s work (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace_Miroslav Svoboda.pdfPlný text práce1,77 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-062826_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce364,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-062826_oponent.pdfPosudek oponenta práce322,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-062826_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce208,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18860

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.