Název: Drobné sakrální památky v krajině v živé paměti
Další názvy: Small Sacral Monuments in Landscape in Living Memory
Autoři: Haumerová, Jitka
Vedoucí práce/školitel: Šlehoferová Tereza, PhDr. Ph.D.
Oponent: Fatková Gabriela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24625
Klíčová slova: místa paměti;krajina;drobné sakrální památky;vzpomínky;šumava;polostrukturovaný rozhovor
Klíčová slova v dalším jazyce: places of memory;landscape;small sacral monuments;memories;šumava;semistructured interview
Abstrakt: Ohniskem zájmu této práce je vztah člověka a místa. Práce si klade za cíl odhalit z aktérské perspektivy, jaké vazby mají informátoři na místa, kde žijí, jaká místa jsou subjektivně vnímána jako místa paměti, jaká paměť a vzpomínky se k nim vztahují a jakou roli v těchto otázkách zastávají drobné sakrální památky. Úvodní část představuje teoretické vymezení kategorií místa, paměti a drobných sakrálních památek. Práce čerpá především z teorií využívaných v humanistické geografii a antropologii krajiny. Výzkum, realizovaný v rámci této práce, se opíral o zúčastněné pozorování a polostrukturovaná interview. Pomocí úryvků výpovědí informátorů se práce snaží identifikovat a představit, jak informátoři vnímají okolní krajinu, jaká místa pro samotné aktéry plní funkci uchovatele paměti a o jakou paměť se v těchto případech jedná. Tato práce přináší jak teoretické, tak empirické poznatky z oblasti studia míst a paměti.
Abstrakt v dalším jazyce: Focus of this thesis is the relationship between man and place. The aim of this work is to reveal the actors perspective, what links the informants have to the places where they live, what places are subjectively perceived as a place of memory, what memory and memories relate to them and what role in these matters occupy small sacral monuments. The introductory part presents the theoretical definition of the categories of place, memory and small sacral monuments. The work draws primarily from theories used in humanistic geography and anthropology of landscape. Participant observation and semistructured interview were chosen as the main method for obtaining data in the field. Using excerpts testimony of informants, the work seeks to identify and introduce how informants perceive the surrounding landscape, which places the actors themselves perform the function of a store of memories and what kind of memory is involved in these cases. This work provides both theoretical and empirical knowledge in the field of study of places and memory.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Haumerova_Mista_pameti.pdfPlný text práce1,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Haumerova_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce1,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Haumerova_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce954,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Haumerova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce500,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24625

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.