Název: Proces zrození a zániku v přírodě, navrhování a realizace artefiletického projektu ve volnočasové pedagogice
Další názvy: Process of birth and perishing in nature,designing and implementation of an artefiletic project in leisure pedagogy
Autoři: Burianová, Jarmila
Vedoucí práce/školitel: Komzáková Martina, PhDr. Ph.D.
Oponent: Uhl Skřivanová Věra, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27663
Klíčová slova: land art;konceptuální umění;koncept;zážitková pedagogika;projekt;artefiletika;výrazová hra;fikční svět;prop;zážitek;reflektivní dialog.
Klíčová slova v dalším jazyce: land art;conceptual art;concept;experience pedagogy;project;artefiletic;expressional game;fictive world;experience;reflective dialogue
Abstrakt: Moje bakalářská práce Proces zrození a zániku v přírodě je inspirována autorčinou láskou k přírodě a vzpomínkami na stavění bunkrů, okouzlením architekturou respektující krajinu. V teoretické části se snažím shrnout své poznatky o vzniku a dalším vývoji land artu, konceptuálního umění, přiblížit hlavní linie artefiletického přístupu k výtvarné tvorbě a ukázat, že tato témata, spolu se zážitkovou pedagogikou dokážou být společně hlavní osou zážitkového programu. Teoretická část vznikala na podporu hlavní myšlenky programu, podnítit v dětech zájem o tvorbu v přírodě, podpořit v nich touhu o environmentální myšlení a chování a v neposlední řadě je informovat o umělecké tvorbě land artu a umění v duchu konceptu. V praktické části popisuji své hledání námětu, ten byl nakonec nalezen v tvorbě, která by demonstrovala vznik života, plynutí času a jeho zánik. Dále zde popisuji přípravu, průběh i zhodnocení cílů programu s důrazem na reflektivní rozhovor vedený bezprostředně po aktivitě a také po době pěti týdnů s využitím fotografií.
Abstrakt v dalším jazyce: My bachelor work Process of birth and extinction in ht enature is inspired by the author's love to the nature and memories of building bunkers, enchantment with architecture respecting the nature. In the theoretical part I try to summarize my findings about the origin and development of land art, conceptual art, to describe main lines of artefiletic approach to the fine art creation and to show that these topics together with experience pedagogy can be the main axis of the experience programme. The theoretical part was created to support the main idea of provoke children's interest in nature, support the desire for environmental thinking and behaviour in them and last but not least to inform them about the art creation land art and art in spirit of concept. In the practical part I describe my searching of topic which was even found in the work that demonstrated the origin of life, time flowing and its extinction. I describe here also the preparation, realization and assessment of the tasks of the project with the focus on reflective dialogue led immediately after the activity and then after five weeks with the use of photographs.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_2017_Burianova.pdfPlný text práce4,43 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
SCAN_Burianova Jarmila_vedouci_Komzakova_2017.pdfPosudek vedoucího práce1,23 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
SCAN_Burianova Jarmila_oponent_Uhl Skrivanova_2017.pdfPosudek oponenta práce949,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby - Burianova Jarmila_2017.pdfPrůběh obhajoby práce527,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27663

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.