Title: Le nouveau souffle en cuisine francaise
Other Titles: The breath of fresh air in French cuisine
Authors: Staníková, Jana
Advisor: Divišová Lucie, Mgr. Ph.D.
Referee: Horová Helena, PhDr. Ph.D.
Issue Date: 2022
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48118
Keywords: francouzská gastronomie;restaurace;guide michelin;inovace;moderní kuchyně;bistronomie;vegetariánství;veganství;nouvelle cuisine;provence
Keywords in different language: french gastronomy;restaurants;michelin guide;innovation;modern cuisine;bistronomy;vegetarianism;veganism;nouvelle cuisine;provence
Abstract: Cílem této bakalářské práce je představit nové poznatky ve francouzské gastronomii, a to komparací dostupných zdrojů o aktuálních trendech ve francouzské kuchyni a poznatků získaných z vlastních výzkumů. V teoretické části se tato práce dále zabývá charakteristikou francouzské kuchyně, jejími dějinami a zejména popisem kulinářského regionu Provence. Praktickou část tvoří analýza jídelních lístků. Součástí jsou i glosáře pro české čtenáře. Přílohy tematicky vhodně doplňují celou bakalářskou práci. Obsahují osobité fotografie z Francouzského trhu na Kampě, jakož i rozhovor s majitelem francouzského Bistra a Table!, panem Jeanem-Charlesem Bergerem.
Abstract in different language: The aim of this bachelor thesis is to present new discoveries in French gastronomy by comparing the available sources on current trends in French cuisine and the knowledge gained from own research. In the theoretical part, this thesis also deals with the characteristics of French cuisine, its history and especially the description of the culinary region of Provence. The practical part consists of an analysis of menus. Glossaries for Czech readers are also included. The annexes thematically complete the whole bachelor thesis. They include personal photographs from the French market in Kampa, as well as an interview with the owner of the French Bistro a Table!, Mr. Jean-Charles Berger.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KRO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP_Jana_Stanikova.pdfPlný text práce1,84 MBAdobe PDFView/Open
Stanikova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce729,36 kBAdobe PDFView/Open
Stanikova - oponent.pdfPosudek oponenta práce395,14 kBAdobe PDFView/Open
Stanikova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce280,82 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/48118

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.