Název: Společnická žaloba
Další názvy: Action filed by company member
Autoři: Kubát, Dominik
Vedoucí práce/školitel: Outlá Anna, JUDr.
Oponent: Zahradníková Radka, Doc. JUDr. Ing. Ph.D., LL.M.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48425
Klíčová slova: společnická žaloba;derivativní žaloba;náhrada újmy;reflexní škoda
Klíčová slova v dalším jazyce: action filed by company member;derivative action;compensation of damages;reflective damages
Abstrakt: Tato diplomová práce na téma společnická žaloba se zabývá institutem společnické žaloby, vysvětluje co tento institut je a také se soustředí na problematiku spojenou s institutem společnických žalob. V první kapitole se řeší pojem společnické žaloby a její účel, a také se zde zaměřím na vývoj tohoto institutu v českém právním řádu. Ve druhé kapitole se zabývám podáním společnické žaloby a problematiky, která se k podání váže. Ve třetí kapitole se řeší problematika společnických žalob a také se zde zaobírám reflexní škodou. Ve čtvrté kapitole probírám jiné metody, které mohou nahradit společnickou žalobu uvnitř společnosti. V páté a poslední kapitole uvádím, jak se společnická žaloba uplatní v praxi a také zde polemizuji nad teoretickými důvody, proč není institut společnických žalob využíván, a na závěr probírám, co si myslím, že je zapotřebí změnit v zákoně a u některých případů uvádím, jakým způsobem bych je změnil já sám.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis on the subject of action filed by company member deals with the institute of the action filed by company member, explains what this institute is and also focuses on the problematic areas related to this institute. The first chapter deals with the concept action filed by company member and its purpose, and I will also focus on the development of this institute in Czech legal system. In the second chapter, I deal with filing of action filed by company member, and the issues surrounding it. In the third chapter, I deal with the problematic areas of the action filed by company member and also reflective damages. In the fifth and final chapter I consider how action filed by company member applies in practice and also I discuss the theoretical reasons why actions filed by company member are used and finally I discuss what I think needs to be changed in the legislative and in some cases I consider how I would change it myself.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Kubat Dominik - Diplomova Prace - Spolecnicka zaloba.pdfPlný text práce1,04 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kubat-1.pdfPosudek vedoucího práce191,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kubat-2.pdfPosudek oponenta práce370,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kubat Dominik.pdfPrůběh obhajoby práce228,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48425

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.