Název: Jedno a mnohé. Představa jednoho boha v myšlenkovém prostředí starého Řecka.
Další názvy: One and Many. Conception of One God in Ancient Greek Thought.
Autoři: Kovaříková, Viktorie
Vedoucí práce/školitel: Jiráková Karolína, Mgr. Ph.D.
Oponent: Moural Josef, Doc. RNDr. CSc.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50346
Klíčová slova: božství;polyteismus;monoteismus;antická filosofie;bůh;presokratici;antika;řecko;jsoucno;antropomorfismus
Klíčová slova v dalším jazyce: divinity;polytheism;monotheism;ancient philosophy;god;presocratics;antique;greece;being;anthropomorphism
Abstrakt: Cílem této práce je ukázat možnost existence monoteismu v prostředí polyteistického starověkého Řecka. Práce se zabývá konceptem Parmenida z Eley a Xenofana z Kolofonu, neboť v jejich myšlení nacházíme vůbec první explicitní formulaci transcendentního jedna ve filozofickém prostředí. Rozborem dochovaných fragmentů se snažím odpovědět na otázky o povaze tohoto jedna a zjistit, zda tyto koncepce obsahují prvky monoteismu a jsou s ním slučitelné. Předmětem zkoumání je také náboženství starověkého Řecka v jeho sociálním aspektu, stejně jako jeho schopnost do sebe zahrnovat monoteistické prvky. Tato práce podporuje tezi, že koexistence řeckého polyteistického náboženství a filozofického monoteismu je možná. To je zapříčiněno tím, že spolu nemusí soupeřit. Dále tato práce hodnotí vliv, které měly filozofické koncepty Xenofana a Parmenida v oblasti náboženství, a snaží se odpovědět na otázku, zda je jejich božská jednota slučitelná s konceptem monoteismu.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this work is to show the possibility of existence of monotheism in the environment of polytheistic Ancient Greece. The thesis deals with the concept of Parmenides of Elea and Xenophanes of Colophon, as we find in their thought the very first explicit formulation of one transcendent being in the philosophical environment. Through the analysis of preserved fragments, I try to answer questions about the nature of this being in the philosophy of both thinkers, and see if they could contain elements of monotheism. Also discussed is the religion of ancient Greece in its social aspect similarly as its ability to include monotheistic elements. This work supports the thesis that the coexistence of Greek polytheistic religion and philosophical monotheism is possible, for the reason that they do not have to compete with each other. Furthermore, this work evaluates the influence that the philosophical concepts of Xenophanes and Parmenides had in the field of religion and tries to answer the question of whether their divine unity is compatible with the concept of monotheism.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jedno a mnohe.pdfPlný text práce735,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kovarikova_moural.pdfPosudek oponenta práce185,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kovarikova_Jirakova.pdfPosudek vedoucího práce200,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kovarikova_O.pdfPrůběh obhajoby práce167,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50346

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.