Název: Jak řeší OSPDB bytovou problematiku osob s tělesným postižením
Autoři: Šrámková, Hana
Vedoucí práce/školitel: Kalvas František, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Švantner Martin, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52883
Klíčová slova: analýza;bezbariérový byt;bydlení;byt;bytová nouze;bytová politika;dávky;dávkový systém;důchod;nepříznivá sociální situace;osoba s tělesným postižením;sociální bydlení;sociální práce;zdravotní stav;žádost.
Klíčová slova v dalším jazyce: analysis;accessible housing;housing;housing need;housing policy;benefits;benefit system;pension;adverse social situation;disabled person;social housing;social work;health;application.
Abstrakt: Předmětem bakalářské práce je poskytnout strukturovaný přehled o stávajícím procesu, kterým si prochází osoba s tělesným postižením od podání žádosti až po získání bezbariérového bytu. Společně s tímto shrnutím struktury představím návrh opatření pro objasnění procesu, aby byl co nejvíce přehledný a transparentní. V teoretické části byly stručně vysvětleny základní pojmy související s problematikou zdravotního postižení, základních lidských potřeb a bydlení. Zároveň byla popsána struktura Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování (ODBSZ), společně s procesem získávání bezbariérového bytu. Cílem praktické části bylo evaluovat proces, kterým si prochází osoby s tělesným postižením. Zjištěno bylo, že proces získávání bezbariérových bytů je individuálně nastavený dle potřeb a možností každého žadatele. V závěru práce byla navržena opatření do praxe sociální práce v kontextu sociálního bydlení pro vstřícnější a uchopitelnější postup získání bezbariérového bytu.
Abstrakt v dalším jazyce: The subject of the bachelor thesis is to provide a structured overview of the current process that a person with a disability goes through, from the application to obtaining a barrier-free flat. Together with this summary of the structure, I will present a proposal for measures to clarify the process to make it as clear as possible and transparent. In the theoretical part, the basic concepts is related to disability, basic human needs and housing. At the same time, the structure of the Department of Affordable Housing and Social Inclusion (ODBSZ) was described, together with the process of obtaining a barrier-free apartment. The goal of the practical part was to evaluate the process that persons with disabilities go through. It was found that the process of obtaining barrier-free housing is individual set according to the needs and possibilities of each applicant. At the end of the thesis, measures were proposed for social work practice in the context of social housing to make the process of obtaining a barrier-free apartment more accessible and understandable.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BAKALARSKA PRACE - Sramkova Hana.pdfPlný text práce3,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kalvas_BP_ved_Sramkova-1.pdfPosudek vedoucího práce277,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
formular-k-hodnoceni-bakalarske-prace-posudek-oponenta HS.pdfPosudek oponenta práce84,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
SRAMKOVA.PDFPrůběh obhajoby práce55,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52883

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.