Název: Vliv Evropského hospodářského a sociálního výboru na legislativní proces v Evropské unii
Autoři: Bednářová, Karolína
Vedoucí práce/školitel: Jurek Petr, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Sychra Zdeněk, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55891
Klíčová slova: ehsv;evropský hospodářský a sociální výbor;legislativní proces;poradní orgán;stanoviska;evropská komise
Klíčová slova v dalším jazyce: eesc;the european economic and social committee;legislative procedure;advisory body;opinions;european commission
Abstrakt: Tato práce se věnuje Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru (EHSV) a analýze jeho vlivu na legislativní proces Evropské unie. Práce přiblí-ží vnitřní strukturu členů výboru. Jsou popsány tři skupiny zastupující zaměst-navatele, zaměstnance a organizace občanské společnosti. Práce také blíže po-pisuje jednotlivé pracovní tematické sekce a jejich vliv na práci Výboru. Hlav-ním nástrojem EHSV jsou stanoviska. Stanoviska jsou souborem doporučení, které Výbor předkládá Evropské komisi, parlamentu a Radě Evropské unie. V některých případech jsou orgány Evropské unie povinny konzultovat s Výborem. EHSV může také vypracovat stanovisko z vlastní iniciativy, kte-rým může orgánům Evropské unie navrhovat nová témata, kterým by se měli věnovat. Samotný vývoj stanovisek je popsán. V analytické části práce byly zpracovány stanoviska z období dubna 2018 až září 2020. Výzkumné období odpovídá předsednictví Luca Jahiera v čele Výboru. V analýze jsou zpracová-ny základní údaje o zkoumaných stanoviscích, ale také zpětná vazba, kterou Evropský hospodářský a sociální výbor obdrží za každé schválené stanovisko. V práci jsou jako zdroje využity nejčastěji oficiální stránky Výboru, dále práce čerpá z již dříve vedených výzkumů na stejné téma.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis is centered aroud the European economic and social committee (EESC) and analyzes its influence on the legislative procedure in the European Union. The theses will present the inside structure of the body. We will look closer on the three groups within the Committee. Group of Employers, Wor-kers and Civil Society Organisations. Attention will be given also to working bodies in the Committee and their influence on its work. The main tool of the EESC are Opinions. Opinion is a document that includes recommendations that the Committee gives to European Commission, Parliament and to the Council of European Union. In some cases the European Union institutions have to consult with the Committee. The advisory body may also work on its own ini-ciative opinion that can be presented to the European Union institucions new topics they should know about. The opinion development i also mentioned in the theses into detail. The analysis is set in period of April 2018 to September 2020. This period i also time of presidency of Luca Jahier in the Committee. General info on the opinions as well as follow-ups of the European Commissi-on are worked into the analysis. Official website of the Committee is used the most as a source as well as academic papers on the similar topic of research.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - EHSV Karolina Bednarova.pdfPlný text práce17,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bednarova BP ved tisk.pdfPosudek vedoucího práce165,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Bednarova_bp_opo.pdfPosudek oponenta práce166,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bednarova.pdfPrůběh obhajoby práce212,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55891

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.