Title: Sledování dronu
Other Titles: Leader Follower Task with Drones
Authors: Herman, Jakub
Advisor: Bouček Zdeněk, Ing.
Referee: Neduchal Petr, Ing. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/57070
Keywords: drony;gazebo garden;leader-follower;px4 autopilot;regulace;ros2;sledování dronů;řízení dronu
Keywords in different language: drones;gazebo garden;leader-follower;px4 autopilot;regulation;ros2;drone tracking;drone control
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a implementací algoritmu pro sledování dronů v konfiguraci leader-follower s využitím technologií ROS2 a PX4 Autopilot, včetně simulačního prostředí Gazebo garden. Cílem je navrhnout a experimentálně ověřit systém, který umožňuje sledujícímu dronu efektivně následovat vedoucí dron s vysokou přesností, i v dynamických nebo krizových situacích. V práci jsou popsány veškeré komponenty systému, včetně komunikace a metody detekce a lokalizace dronů. Výsledky experimentů ukázaly, že navržený systém dokáže přesně sledovat trajektorie a dynamicky reagovat na změny v prostředí. Práce v závěru diskutuje potenciál pro vylepšení v oblasti autonomních dronových technologií.
Abstract in different language: This bachelor thesis deals with the development and implementation of a drone tracking algorithm in a leader-follower configuration using ROS2 and PX4 Autopilot technologies, including the Gazebo garden simulation environment. The aim is to design and experimentally validate a system that allows the tracking drone to effectively follow the leader drone with high accuracy, even in dynamic or crisis situations. The paper describes all components of the system including communication and methods for drone detection and localization. Experimental results show that the proposed system can accurately track trajectories and dynamically respond to environmental changes. The thesis concludes by discussing the potential for improvements in autonomous drone technology.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KKY)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bakalarska_prace-Sledovani_dronu.pdfPlný text práce2,89 MBAdobe PDFView/Open
PosudekOponentaSTAG-NeduchalP-243989.pdfPosudek oponenta práce62,75 kBAdobe PDFView/Open
PosudekVedoucihoSTAG-BoucekZ-265734.pdfPosudek vedoucího práce63,7 kBAdobe PDFView/Open
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce39,43 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/57070

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.