Název: Úloha regionálních muzeí v péči o kulturní dědictví - Národopisné muzeum Plzeňska, pobočka Západočeského muzea v Plzni, příspěvková organizace.
Další názvy: The Role of Regional Museums in the Care of Cultural Heritage - Ethnographic Museum in Pilsen, branch of the Museum of West Bohemia in Pilsen, Contributory Organization.
Autoři: Marhanová, Zuzana
Vedoucí práce/školitel: Křížková Červená Radka, PhDr.
Oponent: Bílková Jitka, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40864
Klíčová slova: museum;kulturní dědictví;region;národopis;komunikace;kultura
Klíčová slova v dalším jazyce: museum;cultural heritage;region;ethnography;communication;culture
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá úlohou regionálních muzeí v péči o kulturní dědictví se zaměřením na Národopisné muzeum Plzeňska. Cílem je poskytnout souhrnné informace o činnosti a úloze Národopisného muzea v oblasti zachování kulturního dědictví. Dále jakým způsobem a jakými prostředky posiluje teritoriální vazby mezi veřejností a muzejními sbírkami a zda-li přispívá k pozitivnímu rozvoji Plzeňského regionu. Práce je rozdělena do dvou částí, první část je zaměřena na teoretické vymezení oblasti kulturního dědictví a muzejnictví. Tato část je doplněna i kapitolou o Plzeňsku. Druhá část je věnována Národopisnému muzea Plzeňska, lidové kultuře Plzeňska a dvěma příběhům sbírek.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor's thesis deals with the role of regional museums in the care of cultural heritage with a focus on the Ethnographic Museum of Pilsen. The aim is to provide summary information about activities and role of the Ethnographic Museum in Pilsen in the field of cultural heritage preservation.Furthermore, how and by what means it strengthens territorial ties between the public and museum collections and whether it contributes to the positive development of the Pilsen region. The work is divided into two parts, the first part is focused on the theoretical definition of the field of cultural heritage and museology. This part is supplemented by a chapter on the Pilsen. The second part is dedicated to the Ethnographic Museum of the Pilsen, the folk culture of the Pilsen and two stories from the museum collections.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zuzana Marhanova - bakalarska prace.pdfPlný text práce780,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
op_Marhanova_bilkova.docxPosudek oponenta práce42,26 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
ved_Marhanova_krizkova-cervena.pdfPosudek vedoucího práce63,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba_Marhanova.pdfPrůběh obhajoby práce251,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40864

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.